Supportersvereniging Blauw-Zwart
Vitesse'22 - Castricum

Mede gedwongen door de omstandigheden had trainer Thijs Sluijter voor de eerste competitiewedstrijd opnieuw gekozen voor heel veel jonge aanstormende talenten. Maar liefst 5 spelers van 16 tot 19 jaar mochten hun opwachting maken op de Puikman tegen SC Spirit’30 uit Hoogkarspel. Mede gezien de resultaten tot nu toe in het CAL-toernooi en de beker waren de verwachtingen bij de toeschouwers allesbehalve hooggespannen. Het eerste kwartier was heel duidelijk voor Vitesse dat terecht op voorsprong kwam. De fase daarna ging het nog redelijk gelijk op, Maar toen voorstopper Robin Stam na zo’n half uur spelen binnen enkele minuten zijn 2e gele kaart kreeg en dus met rood moest vertrekken, was er geen redden meer aan voor de youngsters van Vitesse.

Zoals gezegd startte Vitesse voortvarend en zocht volop de aanval. Al in de 7e minuut werd die aanvalsdrift beloond toen rechtervleugelverdediger Alexander Emeis een perfecte voorzet afleverde op aanvoerder Jort Kaandorp. Die ging door waar hij vorig seizoen ook al zo goed in was: scoren, dit keer met het hoofd: 1-0. Daarna kwam Spirit geleidelijk aan wat beter in de wedstrijd. Maar voor hun eerste echte kans was wel balverlies nodig van Vitesse op het middenveld. Tom Laan wist de gelijkmaker evenwel nog te voorkomen. In de 26eminuut zag hij vervolgens een vliegend schot net overgaan. Kort daarna ging het helemaal mis. Nadat de 19-jarige voorstopper Robin Stam eerst in de middencirkel geel had gekregen ging hij enkele minuten later vlakbij de zijlijn wat onbeheerst het duel in tegen linkerspits van Spirit. Dat was niet handig en dat leverde hem zijn 2e gele kaart op. Dat zorgde uiteraard voor wat omzettingen bij de thuisploeg, helemaal toen laatste man Rutger Balm in de 36eminuut geblesseerd het veld moest verlaten. De gelijkmaker hing al enige tijd in de lucht maar wederom was het een totaal verkeerde terugspeelbal van een Vitessespeler die de inleiding vormde voor de gelijkmaker in de 38e minuut. Vlak voor rust leek Vitesse bij een uitval toch nog op voorsprong te komen toen de 17-jarige Joey van Esveld zich vrij voor de keeper wist te spelen, maar zijn harde inzet door hem gekeerd zag worden.

Meteen na rust werd het offensief van Spirit ingezet. Vitesse moest terug en het wachten was min of meer al op de volgende tegentreffer. Die kwam er dan ook in de 51e minuut toen Vitesse na een corner de bal niet wist weg te werken. Na de scrimmage in het doelgebied kwam de bal voor de voeten van de inkomende Arjan Boekweit die verwoestend uithaalde: 1-2. Het gevaar van een grote nederlaag lag op de loer maar Spirit verzuimde daarna om door te drukken. Met een bewonderenswaardige inzet wist het jeugdige 10-tal van Vitesse de stand op 1-2 te houden, mede dankzij nog enkele goede reddingen van keeper Tom Laan. Zonder die rode kaart had er wellicht méér ingezeten, maar het wachten is uiteraard ook op de terugkeer van één of meer routiniers die hopelijk voor meer balans in het team kunnen gaan zorgen.

error: Alert: Content is protected !!