Supportersvereniging Blauw-Zwart
Vitesse'22 - Castricum

Vitesse ook duidelijk ZAP de baas: 3-0 op de Puikman

Helaas ontging de scheidsrechter de overduidelijke handsbal van de verdediger van ZAP.

Twee seizoenen geleden hield Vitesse aan de beide confrontaties met ZAP slechts 1 puntje over. Dit keer liet de ploeg van Thijs Sluijter zien dat het niet voor niets op de 2e plaats staat. De in de 1e helft opgebouwde 3-0 voorsprong werd ondanks een numerieke minderheid vrijwel probleemloos over de streep getrokken. Omdat koploper VIOS ook geen fout maakte handhaaft Vitesse zich op die keurige 2e plek.

De 1e helft bood duidelijk het meeste spektakel. Al na zo’n minuut of 6 verscheen Rik Beentjes na een snelle aanval over rechts alleen voor de keeper. Zijn passeerbeweging was te doorzichtig en de openingstreffer bleef dus achterwege. Die had echter 2 minuten later ook aan de andere kant kunnen vallen toen Mike Vink op de linkerkant een niet te missen kans kreeg. Tot zijn eigen verbazing ging zijn inzet niet in maar naast het lege doel. Maar in de 10e minuut was het wel raak voor de thuisploeg. Opnieuw was het Rik Beentjes die na balverlies van ZAP via een snelle uitval door het midden ontsnapte aan de bepaald niet sterke verdediging van ZAP. Vervolgens wist hij Jort Kaandorp in stelling te brengen die op beheerste wijze scoorde: 1-0. Niet veel later was het opnieuw kassa. Na een voorzet van rechts misten alle verdedigers de bal, waarna de bij de 2e paal staande Nick van der Ven de bal simpel kon binnentikken: 2-0.  Nadat ZAP in de 25e minuut opnieuw een 100% kans onbenut had gelaten gaf Vitesse les in effectiviteit. Goed druk zetten in de linker verdedigingszone leverde Vitesse balbezit op waarna Desmond de Waard vrij kon opstomen op de linkerflank. Zijn voorzet werd vervolgens door Joey van Esveld binnengeschoten: 3-0. Vlak voor rust werd het duel ontsierd door een rode kaart voor Nick van de Ven. Na een op hem begane overtreding in de middencirkel paste de scheidsrechter de voordeelregel toe, maar zijn ongepaste commentaar was hem niet ontgaan.

Waar ZAP voor rust bij vlagen nog heel redelijk tegenstand wist te bieden, bakte de ploeg van Hans de Koning er na rust ondanks een mannetje meer weinig meer van. Vitesse verdedigde compact en daardoor miste ZAP de ruimte die er voor rust wel was. Vitesse kwam dan ook nauwelijks in problemen en was aanvallend enkele keren gevaarlijker dan de bezoekers. Een daaruit voortvloeiende 4e goal werd op twijfelachtige gronden afgekeurd. Helaas eiste de voor rust prima leidende scheidsrechter daarna een negatieve hoofdrol op met enkele onbegrijpelijke beslissingen in dit zéér sportieve duel. Dat leidde onder meer in de 73e minuut tot een onterechte rode kaart voor Desmond de Waard en later nog tot geel voor keeper Michel van Kampen. Maar ook tegen 9 man wist ZAP niet of nauwelijks gevaarlijk te worden. Al met al dus een dik verdiende winst voor de thuisploeg.

error: Alert: Content is protected !!