Supportersvereniging Blauw-Zwart
Vitesse'22 - Castricum

Koploper Den Helder zwijnt op de Puikman: 1-2

Voor de zo goed als laatste kans op deelname aan de nacompetitie moest enerzijds Kleine Sluis puntverlies lijden uit bij Egmondia terwijl anderzijds Vitesse op eigen terrein koploper en gedoodverfde kampioenskandidaat Den Helder moest zien te verslaan. Aan de eerste voorwaarde werd voldaan want Egmondia troefde de nummer 4 van de ranglijst af met 3-1. En met iets meer geluk zou de thuisploeg een meer dan verdiende zege hebben behaald en op gelijke hoogte gekomen zijn met Kleine Sluis. Maar dit keer was Vrouwe Fortuna duidelijk op de hand van de potentiele kampioen. Voor rust verzuimde Vitesse afstand te nemen na zeker een vijftal 100% kansen te hebben gemist en vooral in de laatste 10 minuten had de ploeg uit Den Helder alle geluk van de wereld en wist met kunst en vliegwerk de aansluitingstreffer te voorkomen.

Met de wetenschap dat het waarschijnlijk om de laatste kans zou gaan speelde Vitesse sowieso de beste thuiswedstrijd van dit seizoen. Koploper Den Helder had weliswaar meer individuele klasse in huis maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door een fanatiek op de aanval spelende thuisploeg. Al in de 5eminuut was de 1egrote kans voor Jort Kaandorp die vrijstaand bij de 2epaal  de bal ongelukkig raakte en de bal daardoor over in plaats van in het doel zag gaan. Vitesse combineerde er lustig op los en bezorgde de Heldere defensie handenvol werk. De volgende grote kans was in de 24eminuut voor Robin Bakker die na een combinatie door het midden oog in oog kwam te staan met de keeper die zijn schot wist te keren. Diezelfde Robin Bakker bezorgde zijn  tegenstander handenvol werk en die had alle middelen nodig om hem af te stoppen. Met een klein kwartier te gaan werd Robin Bakker met een lange bal aangespeeld en leek vrij baan te krijgen richting doel. Hij werd echter onderuit gehaald door die tegenstander die daarvoor slechts geel kreeg. De overigens prima fluitende scheidsrechter vond vanaf grote afstand kennelijk niet dat het om het onderuithalen van een doorgebroken speler ging. Maar de charge was eigenlijk niet anders dan natrappen en dat had dus wel degelijk met rood bestraft kunnen of zelfs moeten worden! In de resterende tijd tot de rust vielen er nog 3 levensgrote kansen voor de thuisploeg te noteren maar de meer dan verdiende openingstreffer wilde maar niet vallen.

Kort na rust was het Den Helder dat aan de leiding kwam. Na een verre voorzet voorbij de 2epaal torende spits Patrick Beens hoog boven zijn tegenstander uit en met een geplaatste boogbal wist hij keeper Tom Laan te verrassen: 0-1.Toen het ruim 5 minuten later al 0-2 werd leek het duel beslist vooral ook omdat Den Helder in die fase de volledige controle over het duel had. Dat veranderde echter al snel toen de scheidsrechter een harde tackle op Robin Bakker in het strafschopgebied in de 57eminuut met een penalty bestrafte. Die werd door Jort Kaandorp overtuigend binnengeschoten: 1-2. Vanaf dat moment voelde Vitesse dat er meer in zat en ging vol op de aanval spelen. Maar Den Helder kreeg daardoor ook ruimte voor counters en creëerde daaruit ook diverse mogelijkheden om het duel alsnog te beslissen. Ook Vitesse bleef kansen krijgen. De grootste was voor Mats Laan die net als voor rust midden voor doel een teenlengte tekort kwam om een voorzet van links binnen te tikken. In de slotfase wisselde trainer Everard Luijckx zelfs nog een verdediger voor een extra aanvaller en Den Helder wankelde onder het slotoffensief van de thuisploeg. Zo was de sterk spelende Menno Frankfort tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Zijn eerste afstandsschot werd op fraaie wijze gekeerd door de keeper en de tweede kort daarna spatte uiteen op de lat. In de 5 minuten extra tijd volgde een ware belegering op het doel van Den Helder. Dat leidde onder meer tot een scrimmage waarbij de bal tot 5, 6 keer werd ingeschoten maar telkens stond een van de verdedigers of zelfs een van de eigen spelers in de weg. Direct na het laatste fluitsignaal was er dus grote opluchting bij Den Helder dat komende zondag de titel thuis tegen JVC nauwelijks meer kan ontgaan.

Het verlies van zowel Kleine Sluis als Vitesse heeft tot gevolg dat het verschil tussen beide ploegen nog steeds 3 punten is met nog één duel te gaan. Kleine Sluis heeft thuis tegen middenmoter Vrone aan 1 punt genoeg om de 4eplaats veilig te stellen die recht geeft op nacompetitie. Gaat dat duel, net als 4 van hun laatste 5 duels, verloren en wint Vitesse bij nummer laatst Zeevogels, dan is als gevolg van een beter doelsaldo de laatste periodetitel alsnog voor Vitesse. Kortom, het kan ook zondag weer heel spannend worden in Egmond aan de Hoef!

error: Alert: Content is protected !!