Supportersvereniging Blauw-Zwart
Vitesse'22 - Castricum

Vitesse slecht uit winterstop door 3-0 verlies bij SVA

Een kleine 3 jaar geleden bezorgde SVA als rode lantaarndrager in eigen huis Vitesse een pijnlijke 3-2 nederlaag waardoor Vitesse ook meteen kansloos was voor een (periode)titel. Dit keer was de blamage zelfs nog groter. In plaats van een sportieve revanche werd het nu zelfs 3-0 voor de thuisploeg. SVA profiteerde maximaal van wel héél matig verdedigen van de koploper. De belangrijkste reden daarvan lag ongetwijfeld in het ontbreken van steunpilaren Menno Peters en vooral Jasper Rutgers. De laatste vanwege een ernstige knieblessure waardoor waarschijnlijk ook de komende weken nog geen beroep op hem kan worden gedaan.

Middenmoter SVA was voorafgaande aan de herstart van de competitie zelfs op trainingskamp geweest in Breda en dat zorgde er waarschijnlijk ook wel voor dat er een gemotiveerde ploeg het veld werd gestuurd. Al na een paar minuten kon de geheel vrijstaande spits van SVA worden bereikt maar zijn kopbal van dichtbij ging over. Zo’n 5 minuten later kreeg Vitesse de grootste kans van de wedstrijd. Na enkele combinaties op het middenveld dook Rik Beentjes plotsklaps achter de verdediging op en kreeg de bal prima diep gespeeld. De keeper was kansloos maar zijn inzet belandde op de lat. Dat was helaas ook een van zijn laatste acties want hij moest kort daarna het veld verlaten met een hamstringblessure. Daarna ging het duel enige tijd redelijk gelijk op, met iets meer balbezit voor Vitesse. 

Na zo’n half uur spelen ging het weer eens mis met de dekking achterin bij Vitesse. Daardoor kon een van de SVA-spelers ver doorlopen door het midden en versierde vervolgens net buiten het strafschopgebied een onterechte vrije trap bij de allesbehalve overtuigend fluitende scheidsrechter De Vries. De opgestelde muur bleek net zo zwak als het verdedigen die middag want Stefan Seijs kon dwars door muur genadeloos uithalen: 1-0. Vier minuten later ging het opnieuw mis. Nu werd Daan Rijkhoff in de diepte gestuurd, leek de bal nog met zijn hand te beroeren maar kreeg genoeg ruimte om SVA op een 2-0 voorsprong te zetten. Kort voor rust moest keeper Michel van Kampen zelfs nog enkele saves verrichten om een grotere voorsprong van de thuisploeg te voorkomen.

Na rust drong Vitesse wat meer aan. In de 52eminuut werd Mats Laan de ruimte ingestuurd, die weliswaar de uitgelopen keeper wist te passeren maar een van de verdedigers wist met een prima sliding zijn voorzet op de meegekomen Jort Kaandorp nog net te blokken. In de 60eminuut kreeg de rechterspits van SVA zijn 2egele kaart na een onbehouwen actie op Desmond de Waard en kon dus vertrekken. Dat leidde weliswaar tot meer balbezit van Vitesse maar het ontbrak die middag óók aan creativiteit voorin. Het daarna zwaar verdedigende SVA kwam niet veel verder meer dan met lange halen naar voren een van de beide spitsen te bereiken. Toch was de grootste kans in de 82eminuut voor SVA toen na een snelle counter eerst nog een corner weggegeven moest worden om verder onheil te voorkomen. Maar de daaruit ingekopte bal moest vervolgens door één van de verdedigers van de doellijn worden gekopt om een 3etreffer te voorkomen. 

Een paar minuten later ging het bij de volgende uitbraak wél mis. Michel van Kampen zette buiten zijn strafschopgebied te laat een sliding in op een rechts doorgebroken SVA-speler en moest terecht met rood het veld verlaten. Omdat Vitesse al 3x gewisseld had moest er een veldspeler op doel. Die had ook geen verweer op de keihard ingeschoten vrije trap als gevolg van laatstbedoelde overtreding: 3-0. Dat werd ook de eindstand. Omdat nummer 2 Hercules Zaandam thuis ook verloor van Volendam staat Vitesse nog wel 1eop de ranglijst maar moet die koppositie nu delen met De Kennemers.

error: Alert: Content is protected !!