Supportersvereniging Blauw-Zwart
Vitesse'22 - Castricum

Vitesse laat Hercules Zaandam opnieuw ontsnappen: 2-2

Het 1ecompetitieduel dit seizoen vergat Vitesse al vóór rust afstand te nemen van Hercules Zaandam. In de blessuretijd pakte de Zaankanters toen onverdiend de winst met 2-1 door in de blessuretijd uit een onvoldoende weggewerkte vrije trap te scoren. Nadat de Zaanse formatie ditmaal kort voor rust hun keeper kwijtraakte met rood en de toegekend penalty werd benut, leek Vitesse in een zetel te zijn gekomen. Maar de overtalsituatie werd na rust slecht uitgebuit, waarna Hercules op hun bekende wijze, dus in de laatste 10 minuten, en mede dankzij een keepersfout, met 10 man de opgelopen 2-1 achterstand alsnog wist weg te werken. Uiteindelijk eindigde Hercules zelfs nog met 9 man omdat een invaller ook nog wegens natrappen rood kreeg. Maar dit keer ontbeerde Vitesse de klasse om én de 2-1 voorsprong vast te houden én de overtalsituatie uit te buiten.

Al in de 2eminuut kwam Hercules op heel fortuinlijke wijze op voorsprong. Bij een voorzet vanaf de achterlijn aan de rechterkant verdween de bal via het been via één van de verdedigers met een grote boog over de kansloze keeper Michel van Kampen in het doel. Eén van de weinige acties van Vitesse voor rust volgde zo’n 5 minuten later toen Robin Bakker zich vrijspeelde maar zijn inzet rakelings over zag gaan. De gevaarlijkste actie voor rust kwam opnieuw van de Zaanse kant, toen in de 13eminuut Desmond de Waard zijn keeper te hulp moest schieten om een grotere achterstand te voorkomen. Vlak voor rust werd echter Mats Laan in de diepte aangespeeld. Hij leek de keeper te gaan omspelen maar werd daarbij aangetikt en kwam daardoor te vallen. De scheidsrechter bestrafte dit zowel met rood voor de keeper als met een penalty. Die werd genomen door Jort Kaandorp en hoewel de pas ingevallen keeper de bal nog toucheerde kon hij de gelijkmaker niet voorkomen. Daardoor ging de rust in met een 1-1 stand op het scorebord.

Na rust leek het erop dat Hercules genoegen nam met die 1-1 stand. Die werd met man en macht verdedigd, maar in de 55eminuut werd de achterstand toch een feit. Menno Frankfort wist zich op zo’n 25 meter voor het doel vrij te spelen en passte de bal perfect met een steekballetje op de diepgaande Jort Kaandorp. Die was een fractie sneller dan zowel de verdedigers als de uitgelopen keeper en scoorde van de punt van zijn schoen: 2-1. Hercules leek verslagen en rijp voor een grote nederlaag. Toch wat het 5 minuten later al bijna weer gelijk toen Vitesse er verdedigend weer allesbehalve goed uitzag. Het geluk lachte de thuisploeg toen nog toe want de uit een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval gescoorde gelijkmaker werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. Ook daarna was van het ongeslagen thuisrecord van Vitesse dit keer niet zoveel meer te merken. In plaats van de numerieke meerderheid met tempo en spel over de vleugels uit te buiten volharde Vitesse met fantasieloos spel en veel balverlies. Toch had Luuk ten Broek het duel in het slot kunnen gooien toen hij onverwacht dwars door het midden vrij voor de keeper verscheen, hem rechts passeerde maar zijn inzet net naast het doel zag gaan. In de 83eminuut viel vanuit het niets de gelijkmaker. Een wanhoopschot van zo’n 25 á 30 meter na een goede actie van een invaller leek eenvoudig in de handen te komen van Michel van Kampen maar tot afgrijzen van alles wat Vitesse was caramboleerde de bal via zijn handen alsnog in het doel: 2-2. Niet veel later kreeg diezelfde invaller rood toen hij na opnieuw een goede actie zich niet kon beheersen en natrapte toen hij de bal verspeelde. Maar Vitesse had het deze middag niet en daardoor was de grootste kans op winst zelfs nog voor het met 9 man spelende Hercules. Uiteindelijk eindigde het merkwaardige en allesbehalve goede duel in een 2-2 gelijkspel.

error: Alert: Content is protected !!